فهرست مطالب

مجله تولید گیاهان زراعی در شرایط تنش های محیطی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن خسروی، سید ابوالقاسم حقایقی مقدم، محمد جواد عابدی صفحات 9-18
    این تحقیق به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری بر عملکرد کمی محصول و کارآیی مصرف آب چهار رقم کلزا در کرج در سال زراعی 1383-1382 به اجراء در آمد . آزمایش به صورت اسپلیت پلات split-plots) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار اجراء شد . پلاتهای اصلی طرح عبارت از سطوح آبیاری (50 ، 75 ، 100 ، 125 درصد نیاز آبی ) و پلاتهای فرعی شامل چهار رقم Licord، Okapi (SLM046، Reg Cobra4) بودند. نیاز آبی بر اساس داده های هواشناسی و با استفاده از رابطه پنمن مانتیس فائو محاسبه گردید . نتایج حاصل نشان داد : اثر سطوح مختلف آبیاری و رقم بر عملکرد دانه در سطح 1% معنی دار است سطح آبیاری 75 % و سطح آبیاری 50 % با عملکردهای 2727 و 1912 کیلو گرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند . همچنین رقم Reg Cobra و رقم Licord با عملکردهای 2783 و 2132 کیلو گرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد را داشتند. اثر متقابل آبیاری و رقم بر عملکرد دانه در سطح 5% معنی دار بود، بطوری که رقم Reg Cobra در سطح آبیاری 75 % با عملکرد 3229 کیلوگرم در هکتار بیشترین و رقم Licord در سطح آبیاری 50 % و %125 کمترین عملکرد را داشته است . اثر سطوح مختلف آبیاری و رقم از لحاظ کارآیی مصرف آب در سطح 1% معنی دار بود . سطح آبیاری 75 % و سطح آبیاری 125 % به ترتیب با عملکردهای 1/114 و 0/686 کیلوگرم بر متر مکعب آب آبیاری بیشترین و کمترین کارآیی مصرف آب را به خود اختصاص دادند در بین ارقام مورد آزمون نیز رقم Reg*Cobra و رقم Licord با عملکردهای 1/064 و 0/8263 کیلوگرم بر متر مکعب آب آبیاری به ترتیب بیشرین و کمترین کارآیی مصرف آب را داشتند . در مجموع سطح آبیاری 75 % و رقم Reg Cobra بیشترین کارآیی مصرف آب را به خود اختصاص دادند و بنابراین رقم Reg Cobra باسطح آبیاری 75 درصد برای کشت کلزا در منطقه کرج توصیه می گردد .
    کلیدواژگان: ارقام کلزا، سطوح آبیاری، کارآیی مصرف آب، عملکرد محصول کلزا
  • محمد مهدی رحیمی، قربان نورمحمدی صفحات 19-30
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و سطوح مختلف نیتروژن بر ویژگی های کمی و کیفی کتان دانه ای،
    آزمایشی با استفاده از کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در چهار تکرار و در طی دو سال زراعی 1385-1384 و 1386-1385 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی یاسوج اجرا شد . پنج تاریخ کاشت شامل بیستم اسفند، یکم، دهم، بیستم فروردین و یکم اردیبهشت ماه در کرت های اصلی و چهار سطح کود شامل شاهد (بدون کود)، 50و 100 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع اوره که 50 درصد به هنگام کاشت و 50 درصد به صورت سرک مصرف شد. نتایج تجزیه مرکب دو ساله داده های آزمایش نشان داد که با تاخیر در کاشت، ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی، تعداد میوه، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، شاخص سطح برگ، ماده خشک، سرعت رشد محصول و درصد روغن به طور معنی داری کاهش یافت . مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص بر ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی، تعداد میوه، عملکرد دانه، شاخص سطح برگ، ماده خشک و سرعت رشد محصول افزایش معنی داری داشت. تاریخ کاشت اول با 1801/12 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تاریخ کاشت پنجم با 760/48 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد دانه را تولید کرد. هم چنین بیشترین و کمترین میزان عملکرد دانه در سطح 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و شاهد به ترتیب 1895/22 و 1351/87 کیلوگرم در هکتار بود . بیشترین میزان روغن 34/6 درصد در تاریخ کاشت اول بدست آمد. تاریخ کاشت اول با 52/38 درصد بیشترین و تاریخ کاشت پنجم با 50/58 درصد کمترین اسید چرب لینولنیک را تولید کرد. تاریخ کاشت بر اسید های چرب اولئیک و لینولئیک اثر معنی داری نداشت. بیشترین اسید چرب لینولنیک 52/64 درصد و اسید چرب لینولئیک 15/36 درصد با مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص و بیشترین اسید اولئیک 20/59 درصد بدون مصرف کود نیتروژن بدست آمد.
    کلیدواژگان: کتان دانه ای، تاریخ کاشت، نیتروژن، کمی، کیفی
  • مصطفی ابراهیمی، ناصر لطیفی صفحات 31-38
    به منظور بررسی اثرات آللوپاتی بقایای کلزا بر جوانه زنی و رشد ذرت دو تحقیق، گلخانه ای و آزمایشگاهی انجام شد. آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با تیمار و چهار تکرار در سال 1384 انجام گردید، که تیمارها شامل میزان بقایا در چهار سطح (0/11 و 0/9 و 0/7 ) گرم بر سانتیمتر مربع خاک و میزان ماندگی بقایا در سه سطح ( کاشت همزمان با مخلوط کردن بقایا با خاک، 15 روز پس از مخلوط کردن بقایا با خاک و 30 روز پس از مخلوط کردن بقایا با خاک) بود. تحقیق آزمایشگاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار غلظت عصاره ( 10،5،0 و 15 درصد کلزا و چهار تکرار انجام گردید. نمونه برداری در آزمایش گلخانه ای به صورت هفتگی انجام شد و نتایج طی چهار هفته نشان داد که در هفته اول نمونه برداری، تیمار مخلوط کردن بقایا همزمان با کاشت باعث کاهش معنی دار در طول ساقه (3/43-2/05 سانتیمتر) طول ریشه (8/03-6/35 سانتیمتر) وزن خشک ریشه (0/23و 0/15 گرم) وزن خشک ساقه (0/03 گرم) و نسبت وزن خشک ریشه به ساقه (0/63 و 1/11 واحد) در هفته دوم باعث کاهش طول ساقه (4/30 سانتیمتر)وزن خشک ریشه (0/19-0/15 گرم) و وزن خشک ساقه (0/102-0/079 گرم) در هفته سوم باعث کاهش طول ساقه (7/89-5/32 سانتیمتر) وزن خشک ساقه (3/07-4/93 گرم) حجم ریشه (3/0 سانتیمتر مکعب) و نسبت وزن خشک ریشه به ساقه (0/23 واحد) در هفته چهارم باعث کاهش طول ریشه (11/56-13/37 سانتیمتر) حجم ریشه (6/01-4/36 سانتیمتر مکعب) وزن خشک ساقه 0/75 گرم) و نسبت وزن خشک ریشه به ساقه (0/37-0/29 واحد) نسبت به دو تیمار دیگر ماندگی بقایا شد. اثر میزان بقایا بر هیچ یک از صفات در چهار هفته نمونه برداری معنی دار نبود. درتجزیه واریانس تحقیق آزمایشگاهی، اثر عصاره ها بر زمان رسیدن به 50 % جوانه زنی و سرعت جوانه زنی معنی دار بود . در مقایسات میانگین نیز اختلاف بین عصار ه ها در صفات زمان تا رسیدن به 50 % و 90 % جوانه زنی، درصد، سرعت و یکنواختی جوانه زنی معنی دار بود، به طور کلی با افزایش غلظت عصاره کلزا اثر محدود کننده آن بر جوانه زنی بذر ذرت ( کاهش سرعت جوانه زنی) بیشتر شد. با توجه به مقایسات میانگین نتایج در صفات فوق می توان گفت که بقایای تازه بر اکثر صفات اندازه گیری شده اثر منفی گذاشته است که این تاثیر منفی با ماندن بیشتر بقایا در خاک از بین رفته است. در مورد جوانه زنی نیز مشاهده می شود که عصاره بقایا روند جوان هزنی را کند نموده است.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، بقایا، میزان ماندگی بقایا و عصاره
  • عنایت الله توحیدی نژاد، محمدرضا بهرام جردی، قاسم محمدی نژاد صفحات 39-46
    به منظور بررسی تاثیر دور آبیاری بر روی ارقام کلزا در جیرفت، آزمایشی به صورت کر تهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1385-1386 انجام شد. سطوح آبیاری به عنوان عامل اصلی در پنج سطح 40، 60 ، 80 و 120 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A و رقم به عنوان عامل فرعی شامل هیبریدهای Hayola 401 و Hayola 308 و رقم Sarigol بودند . نتایج نشان داد که اثر رژیم های آبیاری بر عملکرد دانه کلزا در سطح آماری 1% معنی دار شد به طوری که بالاترین عملکرد دانه 2/424 تن در هکتار از 40 میلیمتر تبخیر از تشتک کلاس A به دست آمد. همچنین اثر رقم بر عملکرد دانه در سطح آماری 1% معنی دار شد، به طوری که بالاترین عملکرد دانه 2/287 تن در هکتار از هیبرید هایولا 308 حاصل شد. اثرات متقابل بین دو فاکتور از نظر آماری معن یدار نبود . اثر دور آبیاری و رقم بر تعداد خورجین در بوته در سطح آماری 1% معنی دار شد.
    کلیدواژگان: کلزا، دور آبیاری، ارقام، تشتک تبخیر، عملکرد دانه
  • مهدی متقی، گودرز نجفیان، محمدرضا بی همتا صفحات 47-62
    به منظور بررسی و مقایسه کارآیی روش های آماری مرسوم چند متغیره (روش کلاستربندی و روش تجزیه به مولفه های اصلی) و روش جدید ”گزینش دو مرحله ای“ از نظر امکان شناسایی ژنوتیپهای با عملکرد مطلوب در دو محیط تنش و بهینه، مقادیر عملکرد دانه 180 ژنوتیپ گندم هگزاپلوئید که در سال زراعی 1384-1385 در دو شرایط تنش آبی انتهایی ( قطع آبیاری از مرحله گرده افشانی به بعد) و بدون تنش در کرج کشت شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. شاخصهای مختلف مقاومت به تنش شامل: شاخص تحمل به تنش (STI) شاخص میانگین هندسی (GMP) شاخص میانگین حسابی (MP) شاخص تحمل (TOL) و شاخص حساسیت به تنش (SSI) برای تمامی ژنوتیپها محاسبه شدند. مقادیر مثبت و معنی دار ضرایب همبستگی مقادیر عملکرد ژنوتیپ ها در دو شرایط تنش و عدم تنش با شاخص STI نشان داد که در مقایسه با سایر شاخصها، این شاخص جهت شناسایی ژنوتیپهای با عملکرد مطلوب در هر دو شرایط تنش و عدم تنش مناسب تر است. اما با این همه، به سبب تاثیر پذیری معنی در میزان شاخص STI از مقادیر بالای عملکرد دانه در شرایط بهینه، شناسایی ژنوتیپهای با پتانسیل عملکرد مطلوب و متحمل بر اساس هر سه روش فوق الذکر انجام گرفت. بررسی مقادیر عملکرد تنش و بهینه و شاخصهای مقاومت به تنش ژنوتیپهای برگزیده شده براساس سه روش نامبرده، بیانگر برتری روش گزینش دو مرحله ای نسبت به دو روش دیگر می باشد. بر همین اساس، استفاده از روش ”گزینش دو مرحله ای“ که بر مبنای تکمیل روش کلاستربندی، بواسطه اعمال آستانه کمی شاخص SSI بر اساس برقراری رابطه میان شدت تنش و شاخص SSI) جهت غربال ژنوتیپ های حساس از میان ژنوتیپهای منتخب می باشد، در برنامه های اصلاحی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شاخص های تحمل به تنش، روش تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه کلاستر و روش گزینش دو مرحله ای
  • مریم حاتم آبادی فراهانی، سعید رضایی، محمدرضا لک صفحات 63-71
    به منظور مطالعه تاثیرات متقابل قارچکش Rovral–TS و باکتری ریزوبیوم در کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه لوبیا چیتی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط گلخانه طی دو سال (1386-1387) انجام شد. به منظور آلوده کردن خاک با قارچ عامل بیماری، مایه قارچ به صورت دانه های سورگوم کلنیزه شده با قارچ تهیه و به نسبت 1 به 10 با خاک استریل مخلوط شد تیمارها شامل 5 سویه باکتری ریزوبیوم ، قارچکش Rovral–TS و ترکیب این دو با هم به همراه شاهد سالم و آلوده بودند. نتایج نشان داد که کلیه تیمارهای تلفیقی ریزوبیوم با قارچکش در کاهش شدت بیماری موثر بودند و با افزایش وزن خشک ریشه و اندام هوایی گیاه و افزایش غلظت نیتروژن باعث بهبود رشد گیاه شدند اما نسبت به تیمارهای ریزوبیوم تنها، اثر کمتری داشتند . تیمار ریزوبیوم 115-Rb+ قارچکش Rovral–TS شدت بیماری را به میزان 33/5 درصد نسبت به شاهد آلوده کاهش داد که در مقایسه با تیمار ریزوبیوم (42 درصد کاهش بیماری )115-Rb اثر کمتری در کاهش بیماری داشت . همچنین سایر تیمارهای ریزوبیوم نیز در ترکیب با قارچکش نسبت به تیمار ریزوبیوم تنها، تاثیر کمتری در کاهش بیماری و افزایش رشد گیاه داشتند که این موضوع بیان کننده تاثیر منفی قارچکش روی فعالیت باکتری ریزوبیوم می باشد.
    کلیدواژگان: لوبیا، ریزوبیوم، پوسیدگی فوزاریومی ریشه، قارچکش Rovral- TS
  • سیمین غیایی، محمد رضوی، حمیدرضا زمانی زاده، داریوش شهریاری صفحات 73-83
    بیماری برق زدگی نخود، مهمترین بیماری نخود و دلیل اصلی کاهش بازده این محصول در دنیا و ایران می باشد. تنوع بیماری زایی 30 جدایه Ascochyta rabiei جمع آوری شده از پنج استان کشور، شامل آذربایجان شرقی، ایلام، کرمانشاه، کهکیلویه و بویراحمد و لرستان مورد بررسی قرار گرفت. 30 جدایه قارچ عامل بیماری بر روی هفت رقم افتراقی نخود و یک رقم حساس محلی به عنوان شاهد، در شرایط گلخانه مایه زنی شدند و شدت بیماری زایی 15 روز پس از مایه زنی مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت بر اساس شدت بیماری زایی 30 جدایه مورد بررسی، 16 گروه بیماری زا شناسایی گردید. براساس دندروگرام حاصل از ماتریس Gower نیز جدایه های مورد بررسی به دو گروه عمده با شدت بیماری زایی بالا و پایین قابل تفکیک بود . در این بررسی جدایه های استان آذربایجان شرقی بیشترین شدت بیماری زایی را بر روی ارقام افتراقی نشان دادند . رقم نخود ILCV2 بیشترین مقاومت را نسبت به اکثر جدایه ها نشان داد . با توجه به تنوع ژنتیکی زیاد این بیمارگر و مکانیزم های تغییرپذیری آن، استفاده از ارقام با مقاومتهای متفاوت و غیروابسته به نژاد برای مدیریت این بیماری ضروری است.
    کلیدواژگان: Ascochyta rabiei ارقام افتراقی، تنوع بیماری زایی
  • جهان فر دانشیان، احسان جمشیدی، پریسا جنوبی، امیر حسین شیرانی راد صفحات 85-95
    دستیابی به عملکرد مطلوب در آفتابگردان، مستلزم انطباق مراحل رشد رویشی و زایشی گیاه با شرایط مساعد محیطی است که از طریق انتخاب تاریخ کاشت مناسب و استفاده از عوامل مناسب تولید از جمله تراکم مطلوب بوته در واحد سطح بدست می آید. به منظور تعیین چگونگی تغییرات روغن در دانه آفتابگردان تحت تاثیر تراکم وتاریخ کاشت آزمایشی مزرعه ای به مدت دو سال در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. تاریخ های کاشت در 4 سطح 6، 8، 10 و 12 بوته در مترمربع در کرت های فرعی قرار گرفتنند. نتایج نشان دادند که اثر سال بر صفات اندازه گیری شده به جز وزن خشک معنی دار نگردید. در حالی که تاریخ کاشت بر تمامی صفات اندازه گیری شده به استثنای شاخص برداشت معنی دار بود. اثر تراکم بر عملکرد روغن و وزن خشک در سطح 1% معنی دار گردید، اما بر درصد روغن و شاخص برداشت تاثیری نداشت. اثر متقابل تراکم با تاریخ کاشت بجز وزن خشک بر سایر صفات معنی دار نگردید. در مجموع به نظر می رسد که کاشت هیبرید R-103 CMS-26 در فاصله زمانی 19 اردیبهشت تا 9 خرداد با تراکم 12 بوته در متر مربع سیب دستیابی به عملکرد مطلوب روغن می شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان تاریخ کاشت، تراکم بوته، عملکرد روغن، درصد روغن، ماده خشک
|
  • Hassan Khosravi, S.A. Haghayeghi Moghadam, M.J. Abedi Pages 9-18
    This experiment was conducted to study the effect of different Irrigation levels on yield and water use efficiency (WUE) of four varieties of rapeseed in Karaj during 2003-2004. The experiment was a randomized split-plots as complete block design with three replications. Irrigation levels including, 50, 75, 100 and 125 percentage of water requirement were considered as a main plots and four varieties: Licord, SLM046, Okapi and Reg Cobra as sub plots. The water requirement calculated on the basis of meteorolgicale data using Penman-Monteith method. ANOVA and averages comparison indicated as blow: Irrigation levels, varieties and interaction effects were not significant at 5% on plant height. Irrigation levels effect was significant at 5% level on branches numbers per plant. The interaction effects were significant in 5% level on seeds number per pod. The irrigation levels and varieties effects were not significant at 5% level on 1000 seed weight. The effect of irrigation levels and varieties on gratin yield were significant at 1% level. The irrigation with 75% water reopurement 2727 kg/ha yield was maximum and the level of 50% with 1912 kg/ha was minimum respectively. Although, Reg Cobra variety with 2783 kg/ha and Licord variety with 2132 kg/ha were maximum and minimum respectively. The interaction effects were significant at 5% on seed yield. The 75% Irrigation level in variety Reg Cobra with 3229 kg/ha and the 50% level in variety Licord was minimum of yield. The irrigation Levels and variety effects on WUE was significant at 1% level. The 75% level with 1.114 and the 50% level with 0.684 kg/m3 were maximum and minimum respectively. Water use efficiency of level 75% was 62.86% more than level 125% with 99% probability. Reg Cobra variety with 1.064 kg/m3 and Licord variety with 0.826 kg/m3 were maximum and minimum respectively. Water use efficiency of Reg Cobra variety was 28.8% more than of Licord variety.
    Keywords: Irrigation levels, yield, WUE, Rapeseed
  • M.M. Rahimi, Gh Noor Mohammadi Pages 19-30
    In order to investigate the effect of sowing date and different nitrogen levels on quality and quantity characteristics of Linseed, an experiment performed in split plot in form of Randomized Complete Block Design, with 4 replication and during 2005-2006 and 2006-2007 in Yasouj Agriculture Research Station. 5 sowing date included 10 March,1,10 and 20 April and 1 May in main plots and 4 fertilizer levels in subplots included 0, 50, 100 and 150 kg/ha pure N from urea fertiliser that 50% was applied at sowing and 50% as top-dressing. The results of 2-year analysis of data indicated that with delayed sowing, plant height, number of branch, number of fruits, grain yield, 1000 seed weight, leaf area index, dry mater, crop growth rate and oil percentage were reduced significantly. The use of 100kg/ha N significantly increased plant height, number of branches, pod of fruits, grain yield, leaf area index, dry mater, crop growth. First sowing date with 1801.12 kg/ha had the most yield and fifth sowing date with 760.48 had the least yield. The most and the least yield rate of grain in 100kg/ha N and control were 1895.22 and 1351.87. The most oil was 34.6% that obtained in the first date of sowing. The first sowing date with 52.38% produced the most and the fifth sowing date with 50.58% produced the least acid linolenic. The sowing date had no significant effect on acid oleic and acid linoleic. The most acid linolenic 52.64% and acid linoleic 15.36% were obtained by the use of 150 kg/ha N and the most acid oleic 20.59% were obtained without N.
    Keywords: Flaxseed, Planting date, Nitrogen
  • M. Ebrahimi, Naser Latifi Pages 31-38
    In order to study allelopathic effect of canola residues on growth of corn two greenhouse and laboratory experiments were conducted. The design of experiment was randomized complete block design in factorial with 12 treatments and four replications. The treatments were residues in four levels (0, 0.07, 0.09, and 0.11) and time of residues maintenance in three levels (planting at the same time mixing residues with soil, 15, and 30 days afterwarth. The laboratory experiment based on randomized completely design with four replications. The treatments were four concentrations extract (0, 5%, 10%, and 15%) of canola residues. The reasults showed in first week that planting at the same time mixing residues with soil deacreased stem length (2.05- 3,43 cm), root length (6.35-8.03 cm), root dry weight (0,15, 0,23 gr), stem dry weight (0.03 gr), root/stem dry weight ratio (0.63,1.11units), In the second week decreased stem length (4.3 cm), root dry weight(0.15-0.19 gr), stem dry weight (0.079-0.102gr), in the third week decreased stem length (5.32-7.89 cm), stem dry weight (3.07, 4.93gr), root volume (0.3 cm3), root/stem dry weight ratio (0.23unit), in forth week decreased root length (11.56-13.38 cm), root volume (4.36-6.01cm3), stem dry weight (0.75gr), root/stem dry weight ratio(0.29-0.37 units). The effect of residues was notsignificant. So the interaction between planting date and residues in all four week was not-significant. Results of laboratory experiment showed that effect of canola extracts on germination and the time to 50% germination was significant.
    Keywords: Allelopathy, residues, residues maintenance, extract
  • E.A. Toohidi, M.R. Bahramjerdi, Ghasam Mohammadi Nezhad Pages 39-46
    In ording to investigate the effects of irrigation intervalson different varieties of canola in Jiroft, an experiment was conducted in split plot design in the scheme of completely Blocks Randomized Design with three replicates. This study was conducted in Agronomic season of 1385 – 86. Irrigation levels (I1: 40, I2: 60, I3: 80, I4: 100 and I5: 120 milimeter evaporation from class A pan unit) as main plot and Varienties (V1: Hyola 401, V2: Hyola 308 and V3: Sarygol) as sub plot. The results revealed highly significant effect of different irrigation regimes on the canola yield and the highest grain yield (2/424 ton per hectar) obtained at 40 millimeter evaporation from class A pan, also the varieties showed different response and the highest yield (2/287 ton per hectar) was obtained from Hyola 308. There was a nonsignificant different between interaction effects of two factors. Pod per plant showd highly significant defference basd on irrigation intervals and the plant cultivars.
    Keywords: Canola, Irrigation intervals, Cultivars, Gratin yield
  • Mehdi Motaghi, G. Najafian, M. Bihamta Pages 47-62
    In order to compare the efficiency of multivariate statistical methods (cluster analysis and Principal Component Analysis: PCA) with a new method known as "2- step screening method" for selection of wheat genotypes with high yield potential and good drought tolerance, this study was performed. For this, 180 hexaploid wheat genotypes were studied during 2005/2006 cropping season under two conditions of well irrigation and shortage of water (from anthesis on wards) in Karaj. Drought resistance indices including stress susceptibility index (SSI), tolerance index (TOL), mean productivity (MP), stress tolerance index (STI) and geometric mean productivity (GMP) were calculated for all investigated genotypes. Study of correlation coefficients among these indices and grain yield in two conditions for all genotypes showed that STI is better than other indices for screening genotypes with favorable yield in both conditions. But, because the STI value was still significantly affected by higher grain yield in normal conditions, identifying favorable genotypes followed using 3 methods. Study of grain yield under normal and stress conditions and tolerance indices showed that "2-step screening method" is more efficient than the other two methods. This method is based on completing cluster analysis with application of a defined cut off line for SSI index (through establishing a relationship between SI and SSI) to screen out stress susceptible genotypes among first step selected genotypes, hence suggested to be applied in breeding programs.
    Keywords: stress tolerance indices, PCA method, cluster analysis, 2, step screening method
  • M. Farahani, S. Rezaei, M.R. Lak Pages 63-71
    To study the interaction of Rovral-TS fungicide and Rhizobium bacteria on Fusarium root rot of bean, study was conducted in a randomized complete design with four replications for two years (2007-2008) in greenhouse conditions. Treatments included 5 strains of Rhizobium, Rovral-TS fungicide, combinations of Rhizobium strains and fungicide, healthy and infected controls. Results indicated that all treatments of Rhizobium Rovral-TS decreased disease severity and increased root dry weight, foliar plant dry weight and nitrogen content, as a result of improved plant growth. However these treatments had lower effect than Rhizobium treatments alone. Treatments of Rb-115 Rovral-TS and Rb-115 reduced disease severity by 33.5% and 42% respectively compared with control. Also the other treatments of combination of Rhizobium and fungicide had lower effect on reducing disease severity and increasing plant growth compared with treatment of Rhizobium alone. Results of this study showed that fungicide may have adverse effect on activity of Rhizobium.
    Keywords: Bean, Rhizobium, Fusarium root rot, Rovral, TS fungicide
  • S. Ghiyasi, M. Razavi, H.R. Zamanizadeh, D. Shahriyari Pages 73-83
    Ascochyta blight caused by Ascochyta rabiei (Pass.) Lab. is the most damaging disease of chickpea worldwide. A sever epidemic of disease can totally destroy the crop. Finding resistant or tolerant cultivars is the best way of controlling this disease. In the present study, pathogenic diversity in A. rabiei was determined using 30 isolates collected from chickpea fields in East-Azarbayjan, Ilam, Kermanshah, Lorestan and Kohgiluyeh-Boyerahmad Provinces of Iran. The interactions between isolates of the fungus with seven differential chickpea lines (ILC-202, ILC-1929, ILC-194, ILC- 5928, ILC-72, ICC-3996 and PCH-15) were studied to evaluate their virulence. A 9 point disease rating scale was used for greenhouse observations. In this study, virulence of 30 isolates of A. rabiei was determined and the isolates fell into 16 distinct groups when they were subjected to virulence assessment. The results indicated that a high level of virulence variability exists among A. rabiei isolates in Iran that should be taken into account for future breeding programs. In this regard, the line (ILC-72) was moderately resistant. This genotype is additional sources of resistance to be used in hybridization program to develop chickpea resistant cultivars. It would be desirable to use cultivars carrying non-race specific resistance gene to A. rabiei.
    Keywords: Ascochyta rabiei, differential lines, pathogenic diversity
  • Jahanfar Daneshiyan, Ehsan Jamshidi, Parisa Jonobi, A.Hossein Shiranirad Pages 85-95
    Sunflower requires favorable environmental conditions during plant vegetative growth and reproductive development stages to produce optimum yield. To study how oil sunflower seeds were changed by planting date and density, an experiment was conducted in a split plot as base of randomized complete block design in Seed and Plant Improvement Institute for two years. Planting dates interval were 21 days including of 19 May, 9 June, 0 3 June and 20 July and plant densities as 6, 8, 10 and 12 plants.m-2, set in main and sub plots, respectively. The results indicated that the year was not significant in measured traits except of total dry matter. Planting date had significant difference on all traits except of harvest index. Seed oil yield and TDM were affected by plant density at 1% probability level, but it had not significant effect on seed oil percentage and harvest index. Interaction of planting date and density was significant only on TDM. Therefore, planting date between May 19 to 9 june and 12 plants.m-2 was appropriate to get the optimal oil yield for sunflower new hybrid, CMS- 26 ÍR-103.
    Keywords: Date of Planting, Planting density, Oil yield, percentage, Total Dry Matter